Knutselen

Deze pagina staat boordevol met leuke knutselactiviteiten die een link hebben met de museumcollectie. Download de knutselwerkjes waarin je geïnteresseerd bent en vlieg er meteen in! Knutselen maar!

© Philippe de Formanoir

Geen betere manier om te dagdromen over een dagje aan de kust dan met een boeket strandbloemen van crêpepapier in je mooiste vaas. Misschien kunnen je kinderen die binnenkort weer verkopen voor schelpjes op het strand! 

Laat je kroost een drankkarton omtoveren tot een echte portefeuille. Zo doe je niet alleen iets voor het milieu, maar maak je ook korte metten met al die rondslingerende muntjes!

Portefeuille recyclé
© Museum van de Nationale Bank van België
Tortue d'Egine
© Museum van de Nationale Bank van België

Deze stater van het eiland Aegina (350 – 338 V.C., inv. N1813) markeert een keerpunt in de geschiedenis van deze stadstaat. Als heerser over de Egeïsche Zee plaatste Aegina een zeeschildpad op zijn munten, symbool van zijn maritieme macht. Maar toen Athene die macht overnam, maakte de zeeschildpad plaats voor een landschildpad … aan jou om hem te maken! Bekijk het stappenplan om erachter te komen hoe je zelf een zoutdeeg-schildpad maakt en aarzel niet om je werkjes te delen.

Loop ook jij vaak met het hoofd in de wolken? Droom je van een volgende reis en wil je er reeds voor sparen? Wist je trouwens dat sparen één van de hoofdfuncties is van geld? Je kan met geld natuurlijk ook betalen en rekenen. Maar kijk uit dat je biljetten niet wegvliegen en bewaar je ‘spaarvliegtuig’ veilig op je nachtkastje! Volg het stappenplan om je eigen vliegende spaarpot te maken.

© Museum van de Nationale Bank van België

Als we in plaats van te knutselen eens zouden koken?👩‍🍳👨‍🍳 En niet om het even wat, maar zelf chocolademunten maken! Wist je trouwens dat veel ingrediënten van die chocolademunten ooit als geld werden gebruikt? Zowel met de cacaobonen, het zout en de bloem (graan) kon je op verschillende plaatsen in de wereld betalen. Klaar? Smakelijk!

Opnieuw een idee om met je kinderen aan de slag te gaan. Je moet wel bereid zijn hen één van je bankbiljetten te lenen! Stap voor stap kunnen ze met een bankbiljet deze twee origamis maken. Wist je dat de munten en biljetten die we gebruiken ‘fiduciair geld’ worden genoemd? Het woord is afgeleid van het latijn ‘fiducia’, dat ‘vertrouwen’ betekent. En inderdaad, we vertrouwen deze munten en biljetten, hoewel ze op zich geen waarde hebben. De enige waarde is het cijfer dat erop wordt vermeld. Het fiduciaire geld is goed voor 20% en het girale geld, het geld op rekeningen, voor 80% van het geld in omloop. Voor meer info over dit onderwerp kan je terecht op de site van de ECB.

Origami - Billet de banque
© Museum van de Nationale Bank van België

Op de oude Atheense drachme staat een uil, symbool van de godin Athena en beschermster van de stad. Ook jij kunt je eigen uil maken met... een wc-rolletje!