Scholen

Het museum ontvangt scholengroepen vanaf het lager onderwijs. Het bezoek wordt aangepast aan elk type onderwijs en aan de verwachtingen van de leerkracht. Het museum stelt ook pedagogische hulpmiddelen ter beschikking om het bezoek voor te bereiden of te ondersteunen.

Rondleidingen zijn mogelijk na reservering voor groepen van minimaal 10 personen. Is je groep groter dan 25 personen? Dan zal die over twee museumgidsen worden verdeeld.

Lager onderwijs

Rondleidingen met doe-boekje

Het museum laat jonge scholieren (vanaf het derde leerjaar) de collecties ontdekken door het mysterie van de geheime koffer in de Bank op te lossen. Samen met een gids en hun doe-boekje, moeten de jonge detectives verschillende opdrachten uitvoeren om de code van de koffer te kraken... Een spannende en leerrijke rondleiding, die beschikbaar is in het Nederlands en het Frans.

Deelnemers: maximaal 25 personen per gids
Prijs: gratis
Duur: 1 tot 1 uur 30
Wanneer: van maandag tot vrijdag, om 9 uur, 10.30 uur, 13.30 uur of 15 uur
Reservering verplichtreserveringsformulier

Meer informatie? Telefoneer naar +32 2 221 22 06.

Visite guidée primaire
© Museum van de Nationale Bank van België

Pedagogisch materiaal

Ben je leerkracht en wil je je bezoek voorbereiden?  Ga op onze website naar de ‘Lerarenkamer’ en klik op de rubriek ‘ Pedagogisch materiaal. Je vindt er verschillende informatiebronnen, waaronder het doe-boekje.

Pedagogisch materiaal

Secundair en hoger onderwijs

Rondleidingen

Het museum verwelkomt studenten van alle types onderwijs met een  rondleiding die is aangepast aan hun opleiding. Een museumgids maakt er, in het Nederlands, Frans of Engels, een zo interactief mogelijke rondleiding van. Bij de reservering kiest de leerkracht het belangrijkste thema van de rondleiding (economie, geschiedenis, een combinatie van beide).

Deelnemers: maximaal 25 personen per gids
Prijs: gratis
Duur: 1 tot 1 uur 30
Wanneer: van maandag tot vrijdag, om 9 uur, 10.30 uur, 13.30 uur of 15 uur
Reservering verplichtreserveringsformulier

Wens je meer informatie? Bel ons gerust op +32 2 221 22 06.

© Patrick Van Den Branden

Bezoek zonder gids

Scholengroepen kunnen het museum ook zonder gids bezoeken. Met de audiogids kunnen studenten zelf kiezen over welke elementen van het museum ze meer willen horen. Ze kunnen ook een opdrachtbundel (met een focus op geschiedenis of economie) gebruiken. Om praktische redenen zijn de vrije groepsbezoeken alleen mogelijk tijdens de middag, na gratis reservering vooraf via het reserveringsformulier 

Meer informatie? Telefoneer naar +32 2 221 22 06.

© Museum van de Nationale Bank van België

Pedagogisch materiaal  

In de rubriek ‘Lerarenkamer’ vind je heel wat interessante informatie om je bezoek voor te bereiden of verder uit te diepen in de klas. Filmpjes, documenten, vragenlijsten, ... je vindt het er allemaal.

Pedagogisch materiaal

Seminaries voor leerkrachten 

Elk jaar organiseert de Nationale Bank van België een seminarie voor leerkrachten economie in het secundair onderwijs.

De volgende seminarie vindt plaats op woensdag 19 oktober 2022 en gaat over: ‘De uitdaging van de centrale bank: inflatie bestrijden met behoud van groei’.

Meer weten

Generation €uro Students' Award

De Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken van het eurogebied, waaronder de Nationale Bank van België, lanceren jaarlijks een wedstrijd tussen leerlingenteams, de zogenaamde Generation €uro Students’ Award.

Met deze wedstrijd willen de centrale banken leerlingen inzicht geven in de belangrijkste principes van het monetaire beleid en van de beslissingen in verband met de rentevoeten. Zo kunnen die leerlingen van een groot aantal economische concepten en gegevens proeven en met elkaar in verband brengen, terwijl ook veel andere vaardigheden aan bod komen: werken in team, een redenering gezamenlijk opbouwen en verdedigen of statistieken ontcijferen.

Zin om deel te nemen met je klas?    

Lees meer over de Generation €uro Students’ Award 

Generation Euro Students Award