Scholen

Het museum ontvangt scholengroepen vanaf het lager onderwijs. Het bezoek wordt aangepast aan elk type onderwijs en aan de verwachtingen van de leerkracht. Het museum stelt ook pedagogische hulpmiddelen ter beschikking om het bezoek voor te bereiden of te ondersteunen.

Rondleidingen zijn gratis en mogelijk na reservering voor groepen van minimaal 10 en maximaal 50 personen per tijdslot. Is je groep groter dan 25 personen? Dan zal die over twee museumgidsen worden verdeeld.

Lager onderwijs

Rondleidingen met doe-boekje

Het museum laat jonge scholieren (vanaf het derde leerjaar) de collecties ontdekken door het mysterie van de geheime koffer in de Bank op te lossen. Samen met een gids en hun doe-boekje, moeten de jonge detectives verschillende opdrachten uitvoeren om de code van de koffer te kraken... Een spannende en leerrijke rondleiding, die beschikbaar is in het Nederlands en het Frans.

Deelnemers: maximaal 50 personen per tijdslot
Prijs: gratis
Duur: 1 tot 1 uur 30
Wanneer: van maandag tot vrijdag, om 9 uur, 10.30 uur, 13.30 uur of 15 uur
Reservering verplichtreserveringsformulier

In het geval van grote groepen (maximum 75 deelnemers) wordt er een actieve deelname van de begeleiders verwacht.

Meer informatie? Telefoneer naar +32 2 221 22 06.

Visite guidée primaire
© Museum van de Nationale Bank van België

Pedagogisch materiaal

Ben je leerkracht en wil je je bezoek voorbereiden?  Ga op onze website naar ‘informatiebronnen’ en klik op de rubriek ‘Pedagogisch materiaal'. Je vindt er verschillende informatiebronnen, waaronder het doe-boekje.

Pedagogisch materiaal

Secundair en hoger onderwijs

Rondleidingen

Het museum verwelkomt studenten van alle types onderwijs met een  rondleiding die is aangepast aan hun opleiding. Een museumgids maakt er, in het Nederlands, Frans of Engels, een zo interactief mogelijke rondleiding van. Bij de reservering kiest de leerkracht het belangrijkste thema van de rondleiding (economie, geschiedenis, een combinatie van beide).

Deelnemers: maximaal 50 personen per tijdslot
Prijs: gratis
Duur: 1 tot 1 uur 30
Wanneer: van maandag tot vrijdag, om 9 uur, 10.30 uur, 13.30 uur of 15 uur
Reservering verplichtreserveringsformulier

In het geval van grote groepen (maximum 100 deelnemers) zal de rondleiding beperkt worden tot een algemene inleiding van het museum door de gidsen, gevolgd door een museumbezoek aan de hand van een van onze opdrachtbundels.

Wens je meer informatie? Bel ons gerust op +32 2 221 22 06.

© Patrick Van Den Branden

Bezoek zonder gids (enkel tussen 12 uur en 13.30 uur)

Scholengroepen kunnen het museum ook zonder gids bezoeken. Met de audiogids kunnen studenten zelf kiezen over welke elementen van het museum ze meer willen horen. Ze kunnen ook een opdrachtbundel (met een focus op geschiedenis of economie) gebruiken. Om praktische redenen zijn de vrije groepsbezoeken alleen mogelijk tijdens de middag, na gratis reservering vooraf via het reserveringsformulier 

De groep mag de limiet van 75 deelnemers niet overschrijden.

Meer informatie? Telefoneer naar +32 2 221 22 06.

© Museum van de Nationale Bank van België

Pedagogisch materiaal  

In de rubriek ‘informatiebronnen' vind je heel wat interessante informatie om je bezoek voor te bereiden of verder uit te diepen in de klas. Filmpjes, documenten, vragenlijsten, ... je vindt het er allemaal.

Pedagogisch materiaal

Seminaries voor leerkrachten 

Elk jaar organiseert de Nationale Bank van België een seminarie voor leerkrachten economie in het secundair onderwijs.

Het vorige seminarie, met als thema 'De Belgische economie moet duurzame welvaart creëeren' vond plaats op woensdag 4 oktober 2023.

Meer weten