Détail musée Georges Houtstont
Tijdelijke tentoonstelling

Georges Houtstont en de ornamentenkoorts van de Belle Époque

Gratis toegang van maandag tot vrijdag, van 9u tot 17u

Van maandag 31 mei tot vrijdag 1 oktober tovert urban.brussels in samenwerking met scenograaf Sugiberry het atrium van het museum om in het atelier van de ornamentist Georges Houtstont (1832-1912). Deze Franse kunstenaar droeg bij aan het originele interieur van het museum, waar vroeger de bank Union du Crédit de Bruxelles was gevestigd, maar ook aan het Hotel van de gouverneur. Dat Houtstont nog niet in ons kunsthistorisch geheugen staat gebeiteld, is niet te wijten aan een gebrek aan artistiek talent. Wel aan het feit dat heel wat decoratieve sculpturen van zijn hand niet zijn gesigneerd. Hoog tijd dus om Houtstont zelf eens op een sokkel te plaatsen!

Houtstont, hoewel geboren en getogen in Parijs, drukte vooral zijn stempel op de Brusselse architectuur- en stadsgeschiedenis. In 1859 kwam hij aan in België en besloot er nooit meer weg te gaan. Zijn eerste werken waren uiterst opmerkelijk en nog steeds vandaag te bezichtigen: hij werkte zowel mee aan de Congreskolom als het Hotel van de Gouverneur. Die laatste opdracht gaf hem toegang tot andere prestigieuze projecten in Brussel zoals het Justitiepaleis, de Anspach-fontein, het Paleis voor Schone Kunsten, het Koninklijk Paleis, het Muziekconservatorium, het Kasteel van Laken, enz.

In samenspraak met de architecten slaagde hij er telkens in zijn decoratieve beeldhouwwerken perfect te integreren in de verschillende Brusselse gevels en de interieurs. De ornamenten kwamen tot stand in zijn atelier in Sint-Gillis, waar hij sinds 1867 aan de slag was. Voor de gelegenheid verhuizen we zijn atelier voor enkele maanden naar ons adres (Warmoesberg 57) en geven we een unieke inkijk in de persoonlijke en professionele levensloop van Georges Houtstont, in een scenografie die voorwerpen omvat uit de collecties van verschillende instellingen en ook korte videoreportages.

Praktische informatie

© Museum van de Nationale Bank van België

31.05 - 01.10.2021 - Georges Houtstont en de ornamentenkoorts van de Belle Epoque

Gratis toegang van maandag tot vrijdag, van 9u tot 17u 

Gratis inleiding op de tentoonstelling (met inachtneming van de geldende coronamaatregelen) : 

  • elke dinsdag (13u30 Frans en 15u00 Nederlands)
  • elke donderdag (13u30 Nederlands en 15u00 Frans),
  • op een ander ogenblik voor groepen van 10 personen

Reserveringen: 02 221 22 06 - museum@nbb.be 

Uitzonderlijke openingen op 21 juli, 15 augustus en het weekend van 18 en 19 september.