Seminarie voor leerkrachten 2017

Het geld van de Belgen: een panoramische kijk

10de seminarie van de Nationale Bank
voor leerkrachten economie uit het secundair onderwijs

Brussel – woensdag 11 oktober 2017 – 13-16.35 uur

Hoeveel verdienen de Belgen en op welke manier? Hoeveel geven ze uit en waaraan? Zijn Belgen nog Europese spaarkampioenen? Wat is er aan veranderd? Welke impact had de loonmatiging op hun inkomen, hun consumptie en hun spaargedrag? Hoe speelt de demografische factor op het sparen? Hoe is de rijkdom der Belgen verdeeld onder de gezinnen? En hoe is die rijkdom samengesteld?

Via het Eurosysteem draagt de Nationale Bank bij aan de verdediging van de koopkracht van de euro. Maar hoe verdedigt ze het geld van de Belgen als regulator? Haar aanbevelingen voor hypothecaire kredieten leidden tot tandengeknars: “Wat wou ze zeggen en waarom?”

Voor de tiende editie van het jaarlijks seminarie voor economieleerkrachten koos de Nationale Bank een veelomvattend thema dat op heel wat manieren benaderd wordt. Alle vraagstukken zullen worden aangesneden en besproken door specialisten van de Nationale Bank uit verschillende vakgebieden. Een bevattelijke didactische oefening die interessant is voor u als leraar en als burger.

Hieronder vindt u verschillende documenten en links in verband met deze materie.

Presentaties

  1. Hoeveel verdienen de Belgen? Hoeveel geven ze uit?
  2. De Belgen, Europese spaarkampioenen?
  3. Hoe is de rijkdom van de Belgen samengesteld en verdeeld?
  4. Hoe beschermt de Nationale Bank uw geld: het voorbeeld van de hypothecaire kredieten

Documentaties