Vitrine Expo Houtstont
Détail musée Georges Houtstont

Dit evenement wordt georganiseerd in het kader van de tijdelijke tentoonstelling “Georges Houtstont en de ornamentenkoorts van de Belle Époque”.

Ontdek de tentoonstelling
Event

Heritage Days 2021

10u - 18u
Enkel toegang na reservatie
Gratis
Détail musée Georges Houtstont

Dit evenement wordt georganiseerd in het kader van de tijdelijke tentoonstelling “Georges Houtstont en de ornamentenkoorts van de Belle Époque”.

Ontdek de tentoonstelling

Heritage Days : Bezoek het museum op 18 en 19 september! 

Op 18 en 19 september is het weer tijd voor de Open Monumentendagen. Tijdens deze “Heritage Days” kunt u kennismaken met het rijke architecturale erfgoed van de hoofdstad. Dit jaar vormen de ontmoetingsplaatsen, “Meeting Points”, de rode draad doorheen het hele gebeuren. Ook het museum van de Nationale Bank van België opent weer zijn deuren, met de tijdelijke tentoonstelling over het werk en leven van de ornamentist Georges Houtstont. Hij decoreerde niet alleen het gebouw waarin het museum is gevestigd, maar onder meer ook het Hotel van de Gouverneur van de Nationale Bank. Ook dit gebouw kunt u tijdens de “Heritage Days” bezoeken.

Het gebouw van de voormalige bank “Union du Crédit” werd in 1872 naar de plannen van architect Désiré De Keyser opgetrokken. Verschillende elementen van het oorspronkelijke interieur bleven bewaard, zoals de twee metalen overkappingen die reeds de Art Nouveau aankondigen en een aantal decoratieve elementen. De decoratie van het gebouw werd toevertrouwd aan het atelier van Georges Houtstont, die zorgde voor een waaier aan neogotische elementen met waterspuwers, wijnbladeren en vervaarlijk uitziende monsters.

De tentoonstelling ‘Georges Houtstont en de ornamentenkoorts van de Belle Époque’ wordt georganiseerd door urban.brussels, met als curator Linda Van Santvoort. Ze toont het werk en het leven van de beeldhouwer en ornamentist uit de tweede helft van de 19de eeuw. Houtstont leverde een bijdrage aan een indrukwekkend aantal openbare gebouwen en monumenten (Koninklijk Paleis, Conservatorium, Kasteel van Gaasbeek, ...). Architect Johannes Berry tekende voor een opmerkelijke hedendaagse scenografie, die van de expo op haar beurt een artistieke installatie maakt.

PRAKTISCH

 

Enkel toegang na reservatie via de site van de “Heritage Days”
Rondleidingen: zaterdag en zondag

  • Nederlands op het half uur: 10u30, 11u30, 12u30, 13u30, 14u30, 15u30, 16u30, 17u30.
  • Frans op het uur: 10u, 11u, 12u, 13u, 14u, 15u, 16u, 17u.

Reserveer uw bezoek: Museum van de nationale bank van BELGIË

Reserveer uw bezoek: HOTEL VAN DE GOUVERNEUR VAN DE NATIONALE BANK VAN bELGIË

Expo Houtstont
© Stijn Bollaert