TENTOONSTELLING: Georges Houtstont en de ornamentenkoorts van de Belle Epoque  Share

Van maandag 31 mei tot vrijdag 1 oktober tovert urban.brussels in samenwerking met scenograaf Sugiberry het atrium van het museum om in het atelier van de ornamentist Georges Houtstont (1832-1912). Deze Franse kunstenaar droeg bij aan het originele interieur van het museum, waar vroeger de bank Union du Crédit de Bruxelles was gevestigd, maar ook aan het Hotel van de gouverneur. Dat Houtstont nog niet in ons kunsthistorisch geheugen staat gebeiteld, is niet te wijten aan een gebrek aan artistiek talent. Wel aan het feit dat heel wat decoratieve sculpturen van zijn hand niet zijn gesigneerd. Hoog tijd dus om Houtstont zelf eens op een sokkel te plaatsen!

Houtstont, hoewel geboren en getogen in Parijs, drukte vooral zijn stempel op de Brusselse architectuur- en stadsgeschiedenis. In 1859 kwam hij aan in België en besloot er nooit meer weg te gaan. Zijn eerste werken waren uiterst opmerkelijk en nog steeds vandaag te bezichtigen: hij werkte zowel mee aan de Congreskolom als het Hotel van de Gouverneur. Die UCB rénovations 022010 -- (45)laatste opdracht gaf hem toegang tot andere prestigieuze projecten in Brussel zoals het Justitiepaleis, de Anspach-fontein, het Paleis voor Schone Kunsten, het Koninklijk Paleis, het Muziekconservatorium, het Kasteel van Laken, enz.

In samenspraak met de architecten slaagde hij er telkens in zijn decoratieve beeldhouwwerken perfect te integreren in de verschillende Brusselse gevels en de interieurs. De ornamenten kwamen tot stand in zijn atelier in Sint-Gillis, waar hij sinds 1867 aan de slag was. Voor de gelegenheid verhuizen we zijn atelier voor enkele maanden naar ons adres (Warmoesberg 57) en geven we een unieke inkijk in de persoonlijke en professionele levensloop van Georges Houtstont, in een scenografie die voorwerpen omvat uit de collecties van verschillende instellingen en ook korte videoreportages.

Waar en wanneer?

Poster Expo Houtstont

Van 31 mei tot 1 oktober kan je de tentoonstelling iedere werkdag (van maandag tot vrijdag) volledig gratis bezoeken van 9 tot 17u. Gratis inleiding op de tentoonstelling elke dinsdag (13u30 Frans en 15u00 Nederlands) en donderdag (13u30 Nederlands en 15u00 Frans), met inachtneming van de geldende coronamaatregelen. Contacteer 02 221 22 06 of museum@nbb.be om te reserveren, ook wanneer je op een ander ogenblik met je eigen groep de tentoonstelling wil bezoeken.

De commissaris van de expo, Linda Van Santvoort, vertelt graag in detail over haar onderzoek naar de ornamentist Georges Houstont. Je kan haar beluisteren tijdens de uitzonderlijke openingsdagen op 21 juli (14u Nederlands, 15u30 Frans) en 15 augustus (14u Frans, 15u30 Nederlands). Contacteer ook hier 02 221 22 06 of museum@nbb.be om te reserveren.

Opgelet! Op 18 en 19 september, tijdens de Open Monumentendagen, reserveer je je bezoek via de module van urban.brussels. Je kan dan bovendien in het Hotel van de Gouverneur het werk van Georges Houtstont bewonderen. Ook hier is reserveren de boodschap!

1. Tercaefs Arlette
    Posted 09/06/21 at 14:00 | Permalink

Graag reservatie voor de rondleiding 15/08/2021 1persoon

2. paulinelanda
    Posted 10/06/21 at 15:48 | Permalink

Beste Arlette, u mag hiervoor een mailtje sturen naar museum@nbb.be. Tot dan!

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *