Paasvakantie vol speurplezier en vleugje kunst!  Share

Tijdens de paasvakantie verwelkomt het museum van de Nationale Bank alle families, jong & oud, voor een spetterende speurtocht en ook een vleugje kunst. Beiden zijn helemaal gratis en kunnen worden gereserveerd via mail (museum@nbb.be) of telefoon (02 221 22 06). In het museum wordt alles in het werk gesteld om onze bezoekers in de beste omstandigheden en in alle veiligheid te verwelkomen! Opgelet: van 1 t.e.m 5 april is het museum gesloten.

Paasspeurtocht

We kunnen de hulp van zowel paashaasjes als gevorderde paashazen gebruiken in ons museum. De uil van de Griekse godin Athena is de bewaker van ons museum en zij strekt iedere nacht haar vleugels uit over het Museum van de Nationale Bank.

Maak je eigen paashaas!

Athena heeft haar wijze uil een belangrijke taak gegeven: zij moet vanavond weer op pad om de voorwerpen in het museum te bewaken! Zij is echter heel moe en we krijgen ze maar niet wakker. Wat nu? Paashaas heeft alvast een goed idee! Maak een melodie en tokkel die dan als een echte haas – met je voeten – op onze piano. Hiervoor heb je muzieknoten nodig en die kan je verdienen door supertoffe opdrachten uit te voeren. Ga samen op zoek naar saxofonisten en een kleurrijke koe. Sla op de trommel en vind de uil op één van onze munten. Mama, papa of een andere bekende uit de grotemensenwereld kunnen de kleinsten hierbij een handje helpen. Zij zijn ook diegenen die beslissen of de speurders een muzieknoot hebben verdiend na elke opdracht! Wie kan de uil wakker maken met een mooie melodie? Hij of zij krijgt misschien wel een beloning

Even uitrusten van al dat werk? Knutsel dan met het hele gezin je eigen uil of paashaas. Die kan je zeker en vast helpen bij het wakker maken van onze uil. Paashazen zijn dan ook echte stampertjes!

VOOR WIE? Een makkelijke versie voor paashaasjes in spe (4-6 jaar), een versie voor gevorderde paashazen (7-12 jaar)
DUUR? circa 45 minuten
PRIJS? Gratis

‘Waardige’ kunst

Tot het einde van de paasvakantie is er ook een mini-expo met een aantal ‘waardige’ kunstwerken in ons museum te zien. Je kan er kunstwerken ontdekken die geen enkele nominale waarde hebben, maar waarvan de voorwerpen tijdens de weg die ze aflegden aan belang en betekenis wonnen.

Enkele unieke stukken krijgen er een plaats zoals het 15-delige werk “Euromasks” van de kunstenaar Steven Sack die de schoonheid toont van verbrande euromunten en een echt “vals” biljet door de street-art kunstenaar Banksy. Ook “Open boot”, een kunstwerk door Philip Janssens, eurocenten uit verkoperd staal en magneten, maakt deel uit van de expo.

Herdenkingsbiljet

Maar vergeet ook niet stil te staan bij het herdenkingsbiljet dat het kunstenaarsduo Lachaert & D’hanis naar aanleiding van de sluiting van de drukkerij vervaardigden. Dit “zero” biljet, zonder nominale waarde, is een hommage aan alle personen die meeschreven aan de geschiedenis van de Drukkerij. De elementen in het biljet verwijzen naar de geschiedenis van de drukkerij en de complexe druktechnieken die worden gebruikt om tot een bankbiljet te komen.

Geïnteresseerd in dit boeiende thema? Post dan tijdens je bezoek een foto van jezelf met je lievelingsobject op Instagram en/of Facebook, met als hashtag #nbbmuseum. Je kan dan het boek ‘diepe indruk’ over de geschiedenis van de Drukkerij meenemen, met daarin ook enkele herdenkingsbiljetten. Rep je dus snel naar het museum!

VOOR WIE? Kunstliefhebbers met een neus voor geld

DUUR? circa 20 minuten