Knutseltijd!  Share

Nu we thuis moeten blijven hebben we lekker veel tijd om te knutselen! Geen inspiratie meer? Wij helpen jou graag verder met deze toffe knutselideetjes, die allemaal een link hebben met ons museum. Zolang we thuis moeten blijven, zullen we ieder weekend een nieuw knutselwerkje delen. Check deze pagina dus zeker iedere week! Je vindt al onze kunstwerkjes trouwens ook terug op onze
Facebook en Instagrampagina. Veel knutselplezier!

• Happertje

happertje_voorbeeld

Bang dat de hersencellen van je kinderen in
    deze periode een flinke dreun krijgen? Leer hen op een speelse manier wat bij over het eerste bankbiljet, de Belgische euromunten en andere betaalmiddelen, via een happertje dat ze zelf kunnen maken. Laat het happen maar beginnen!

Download je happertje hier.

• Strandbloemen

strandbloemen_voorbeeld

Wanneer je niet naar zee kan, breng je de zee toch gewoon naar je huiskamer? Geen betere manier om te dagdromen over een dagje aan de kust dan met een boeket strandbloemen van crêpepapier in je mooiste vaas. Misschien kunnen je kinderen die binnenkort weer verkopen voor schelpjes op het strand! Bekijk de foto’s goed en ontdek zo hoe je je eigen strandbloemen kunt maken. Aarzel niet om jullie creaties met ons te delen!

• Portefeuille in gerecycled drankkarton

drankkartonportefeuille_voorbeeld

Laat je kroost een drankkarton omtoveren tot een echte portefeuille. Zo doe je niet alleen iets voor het milieu, maar maak je ook korte metten met al die rondslingerende muntjes!

• Ontwerp je eigen bankbiljet

biljet_eenhoorn

Bekijk deze afbeelding goed… je droomt niet! Het is wel degelijk een eenhoorn… opeen bankbiljet. Heb je dit biljet nog nooit in handen gehad? Heel normaal! Het was een ontwerp van Robert Oxenaar voor de wedstrijd waarbij in 1996 de grafische vormgeving van de nieuwe eurobiljetten werd vastgelegd. Verschillende thema’s kwamen aan bod, maar uiteindelijk is het de categorie ‘Tijdperken en bouwstijlen in Europa’ die vandaag onze eurobiljetten siert. En wat als jullie kinderen de artiesten van morgen zouden zijn? Print het prototype af en laat hun fantasie de vrije loop!

Download het blanco biljet hier

• Zoutdeeg-Schildpad

SchildpadSchildpad zoutdeeg

Deze stater van het eiland Aegina (350 – 338 V.C., inv. N1813) markeert een keerpunt in de geschiedenis van deze stadstaat. Als heerser over de Egeïsche Zee plaatste Aegina een zeeschildpad op zijn munten, symbool van zijn maritieme macht. Maar toen Athene die macht overnam, maakte de zeeschildpad plaats voor een landschildpad … aan jou om hem te maken! Bekijk het stappenplan om erachter te komen hoe je zelf een zoutdeeg-schildpad maakt en aarzel niet om je werkjes te delen

• Bric à brac

94751350_3191095854243480_96137006060404736_n

Ook ons museum doet mee aan het spel van @patrimoinearoulettes en stelt een aantal voorwerpen voor die we hebben samengevoegd. Onze keuze vertrekt vanuit een bankbiljet: bekijk het aandachtig. Wat is de hoofdkleur? Uit welke andere kleuren bestaat het nog? Verzamel verschillende objecten die je thuis vindt en rangschik ze harmonieus. Wist je dat de drie primaire kleuren, rood, blauw en geel, de dominante kleuren zijn van de 10, 20 en 200 eurobiljetten? Oranje, groen en paars, de secundaire kleuren, vind je dan weer op de biljetten van 50, 100 en 500 euro.

• Maak een Origami hartje of visje met bankbiljetten

Origami1

Opnieuw een idee om met je kinderen aan de slag te gaan. Je moet wel bereid zijn hen één van je bankbiljetten te lenen! 🙂 Stap voor stap kunnen ze met een bankbiljet deze twee origamis maken. Wist je dat de munten en biljetten die we gebruiken ‘fiduciair geld’ worden genoemd? Het woord is afgeleid van het latijn ‘fiducia’, dat ‘vertrouwen’ betekent. En inderdaad, we vertrouwen deze munten en biljetten, hoewel ze op zich geen waarde hebben. De enige waarde is het cijfer dat erop wordt vermeld. Het fiduciaire geld is goed voor 20% en het girale geld, het geld op rekeningen, voor 80% van het geld in omloop. Voor meer info over dit onderwerp kan je terecht op de site van de ECB.

Download het stappenplan hier.

• Maak zelf chocolademunten!

VliegOrley

Als we in plaats van te knutselen eens zouden koken?👩‍🍳👨‍🍳 En niet om het even wat, maar zelf chocolademunten maken! Wist je trouwens dat veel ingrediënten van die chocolademunten ooit als geld werden gebruikt? Zowel met de cacaobonen, het zout en de bloem (graan) kon je op verschillende plaatsen in de wereld betalen.
    Klaar? Niet meteen alles opeten! Maak eerst een leuke foto met jouw culinaire creatie en stuur hem naar ons, dan geven wij als vakjury een punt op 10!
    Veel succes en… smakelijk!

Download het recept hier.

• Maak je eigen vliegende spaarpot!

99288219_3261563523863379_5001015406421344256_n

Loop ook jij vaak met het hoofd in de wolken? Droom je van een volgende reis en wil je er reeds voor sparen? Wist je trouwens dat sparen één van de hoofdfuncties is van geld? Je kan met geld natuurlijk ook betalen en rekenen. Maar kijk uit dat je biljetten niet wegvliegen en bewaar je ‘spaarvliegtuig’ veilig op je nachtkastje! Volg het stappenplan om je eigen vliegende spaarpot te maken.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *