Het hotel van de gouverneur van de Nationale Bank opent zijn deuren!  Share

In het weekend van 14 en 15 september opent het hotel van de gouverneur van de Nationale Bank uitzonderlijk zijn deuren ter gelegenheid van Open Monumentendagen met als thema “Een plaats voor kunst”.

Het hotel van de Gouverneur is het enige bewaarde deel van een omvangrijk complex dat tussen 1860 en 1878 door de architecten Beyaert en Janssens gebouwd werd voor de Nationale Bank. Dit herenhuis diende tot 1957 als ambtswoning en officiële ontvangstruimte en was getuige van de opeenvolgende gebeurtenissen in de monetaire en financiële geschiedenis van ons land. Het is een sprekend voorbeeld van eclectische architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw. De imposante trap, met zijn beelden van Jean Schoonjans die de vier continenten voorstellen, leidt naar de verschillende ontvangstsalons waarvan de feestzaal met haar indrukwekkende luchter van de Compagnie des Bronzes het meest tot de verbeelding spreekt. De weelderige interieurdecoratie met verschillende marmers, kostbare houtsoorten en verguld stucwerk past wonderwel bij het meubilair in Napoleon III-stijl. Het geheel is grotendeels in zijn oorspronkelijke staat bewaard, met inbegrip van de wandtapijten en de muurschilderingen.

Le grand escalier, réalisé selon les plans d’Henri Beyaert de 1867 à 1869 De grote trap, gerealiseerd volgens de plannen van Hendrik Beyaert tussen 1867 en 1869

Praktische informatie:

• € : GRATIS
  • Gegidste rondleidingen zonder reservatie elke 15 minuten achtereenvolgens in het Frans en Nederlands
  • Maximum 20 pers. per rondleiding
  • Duur: 30 min

Ook de lokettenzaal van de NBB met de tentoonstelling van hedendaagse kunst “Building a dialogue” is dit weekend GRATIS en voor iedereen toegankelijk (de Berlaimontlaan 3, 1000 Brussel).