Hoe zat dat ook alweer met de frank ?  Share

Herinnert u zich nog dat vrolijk gekleurde, papieren drukwerk met die vertrouwde gezichten die u elke dag ernstig aankeken? Ja toch? We hadden er van 1000, 2000 en zelfs van 10 000! Het zegt u niets? Bijna alle Belgische koningen stonden vroeg of laat op het voorplan, maar ook een aantal andere heren van stand zoals Beyaert, Ensor, Permeke, Vesalius, Mercator of Magritte om er maar enkele te noemen! Minerva, Ceres, Neptunus en andere figuren van goddelijke oorsprong onderstreepten met hun aanwezigheid de ernst van zinnen zoals ‘Betaalbaar op zicht’ of ‘De namaker wordt gestraft’. Nog steeds geen idee? Een laatste tip dan maar: in 2002 was hun liedje voorgoed uitgezongen…. Inderdaad! De Belgische frank, de biljetten in Belgische frank! Nog geen 20 jaar geleden gebruikten we ze nog, stel u voor! Natuurlijk herinnert u zich deze geldsoort nog!

BH_10000Boudewijn en FabiolaKz

De keerzijde van het biljet van 10 000 BEF (1992-1997) staat in het teken van de koninklijke serres van Laken. Er worden een aantal exotische planten op afgebeeld. Op de voorzijde vinden we portretten van Boudewijn en Fabiola.

U bent een liefhebber van de schilderkunst? Dan heeft u ongetwijfeld de franken van Magritte, Ensor of Van Orley kunnen waarderen. Maar wist je dat ook een werk van Pieter Paul Rubens zich ooit binnen handbereik van alle Belgen bevond? U bent veeleer een muziekvriend? Dan was uw lievelingsbiljet waarschijnlijk het Saxbiljet. Maar vergeet niet dat ook Orlandus Lassus zijn eigen biljet had, samen met Philippus de Monte. Maar misschien bent u gewoon een verzamelaar? een historicus? een artiest? een nostalgisch persoon? Of simpelweg nieuwsgierig naar het Belgische bankbiljet, de Belgische frankbiljetten of de volledige verzameling Belgisch papiergeld die de Nationale Bank vanaf 1851 heeft gedrukt en uitgegeven? Dan is de nieuwe app op deze museumsite zonder enige twijfel iets voor u!

BH_100-20LondenKz

De keerzijde van het biljet van 100 BEF – 20 Belga (1944-1947), met personificaties van de Maas en Schelde. Dit exemplaar maakt deel uit van de Londenreeks; aan het eind van de oorlog werd een deel van de nieuwe frankbiljetten in Londen gedrukt.

De museumapp “Het Belgisch bankbiljet” omvat de volledige, 151-jarige geschiedenis van het Belgische frankbiljet, van 1851 tot 2002. U kiest een jaar uit -uw geboortejaar, uw trouwdatum of de start van uw pensioen bijvoorbeeld- en onmiddellijk krijgt u een overzicht van alle biljetten die toen in omloop waren, in tekst en beeld. U zweert bij de thematische benadering en u wilt bijvoorbeeld alle duo’s of koppels leren kennen die afgebeeld staan op de biljetten, alle dieren of alle planten? Of u wil weten welke biljetten een bepaalde graveur of tekenaar zoal heeft ontworpen? Dankzij “Het Belgisch bankbiljet” op deze site is dit voortaan een fluitje van een cent. Proberen maar!