Nieuw stuk van 2 euro tentoongesteld in het Museum  Share

Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de oprichting van het Europees Monetair Instituut (EMI), besliste de Koninklijke Munt van België om een herdenkingsmunt van twee euro te slaan met het portret van zijn eerste president, baron Alexandre Lamfalussy, als beeldenaar. De munt werd officieel onthuld in het NBBmuseum op 9 mei 2019, Europadag, in aanwezigheid van minister van Financiën Alexander De Croo, gouverneur Pierre Wunsch en mevrouw Lamfalussy. Tijdens de plechtigheid overliep Professor Ivo Maes in zijn uiteenzetting de indrukwekkende carrière van deze Belgische econoom die aan de wieg stond van de eenheidsmunt.

20190509 - Presentatie 2 euro Lamfalussy - 005 - (c) Hugo Lefèvre

Maar wie was Alexandre Lamfalussy ?

Alexandre Lamfalussy © Museum of the National Bank of Belgium

Hongaar van geboorte, verliet Alexandre Lamfalussy op 19-jarige leeftijd zijn geboorteland om aan het communistische regime te ontsnappen en in Leuven te gaan studeren. Hij behaalde zijn doctoraat in de economie aan de universiteit van Oxford en werkte daarna gedurende meer dan twintig jaar voor de Bank van Brussel. Vanaf 1976 tot 1986 was hij economisch adviseur bij de Bank voor Internationale Betalingen, de “bank van de centrale banken”, waarna hij er tot 1994 de functie van directeur-generaal zou bekleden.

Vanuit zijn positie heeft Alexandre Lamfalussy actief kunnen deelnemen aan en kunnen wegen op alle belangrijke debatten over de interne markt en de eenheidsmunt. De fasering van de economische en monetaire unie die het rapport Delors in 1989 had voorgesteld, werd overgenomen in het Verdrag van Maastricht van 1992. Het Verdrag bepaalde dat de eenheidsmunt uiterlijk op 1 januari 1999 moest worden ingevoerd en voorzag in de oprichting van een nieuwe instelling die reeds vanaf zijn ontstaan voorbestemd was om te verdwijnen: het Europees Monetair Instituut (EMI). Het EMI, opgericht in 1994, had de opdracht om de komst van de eenheidsmunt en de Europese Centrale Bank (ECB) voor te bereiden.

Het was Alexandre Lamfalussy die aangeduid werd om deze instelling te leiden. De beslissingen die hij in die hoedanigheid moest nemen, waren gevarieerd en talrijk, maar in zijn ogen altijd boeiend: van het op elkaar afstemmen van het monetaire beleid van de verschillende landen tot het ontwerp van de eerste reeks eurobiljetten. Beslist geen gemakkelijke taak, onder meer wegens de argwaan tegenover de eenheidsmunt die bij een aantal actoren hardnekkig bleef bestaan. Het EMI bracht zijn missie tot een goed einde en op 1 juni 1998 zag de ECB het daglicht.

Alexandre Lamfalussy overleed op 9 mei 2015, toevallig ook de dag van Europa. Hij maakte de invoering en het eerste anderhalve decennium mee van de euro, de munt waarvan hem het vaderschap kan worden toegedicht. Na twee decennia staat hij nu zelf op een euromunt afgebeeld.

De nieuwe euromunt in detail

Op de voorzijde prijkt rechts de beeldenaar van Alexandre Lamfalussy met daaronder zijn naam en het uitgiftejaar 2019. Links in het midden staat de afkorting EMI met het oprichtingsjaar 1994 en de naam “European Monetary Insitute” in de rand. Daaronder ligt een stapeltje munten met de aanduiding BEF, ECU en het euroteken om de overgang van de Belgische frank naar de euro te symboliseren. De munt werd ontworpen door Luc Luycx, graveur van de Koninklijke Munt van België.

20190509 - Presentatie 2 euro Lamfalussy - 010 - (c) Hugo Lefèvre