Een nieuwigheid in uw portefeuille  Share

Afgelopen 17 september onthulde de Europese Centrale Bank (ECB) de nieuwe biljetten van 100 en 200 euro. Vanaf 28 mei 2019 worden deze nieuwe coupures in omloop gebracht.

De euro circuleert sinds 1 januari 2002 als fiduciair of cash geld. Op de biljetten prijken verschillende Europese bouwstijlen door de eeuwen heen. In mei 2013 werd van start gegaan met een nieuwe reeks eurobiljetten, de Europa-serie.[1] Geleidelijk aan zagen we deze nieuwe biljetten verschijnen: de serie startte met het biljet van 5 euro (mei 2013), gevolgd door dat van 10 euro (september 2014), 20 euro (november 2015) en 50 euro (april 2017). Het biljet van 500 euro wordt niet meer geproduceerd en dus was het enkel wachten op de nieuwe coupures van 100 en 200 euro. Deze biljetten bevatten enkele nieuwigheden in vergelijking met de vier voorgaande biljetten uit de Europa-serie.

new-100-and-200-banknotes-unveiled_30910286028_o - Copy

© ECB

Waarom nieuwe biljetten maken?

De ECB en de nationale centrale banken van het Eurosysteem zijn verantwoordelijk voor de integriteit van de eurobiljetten. Een nieuwe serie is nodig om het vertrouwen in de munt te behouden. Ze is voorzien van verbeterde echtheidskenmerken en dankzij technologische vooruitgang in de bankbiljettechnologie zijn deze biljetten beter beschermd tegen namaak. De R&D strategie van het Eurosysteem benadrukt dat de biljetten ‘zelfbeschermend’ moeten zijn en het de valsmunters dus zo moeilijk mogelijk moeten maken.

De nieuwe eurobiljetten hebben ook een langere levensduur dan de eerste serie. Ze moeten minder vaak vervangen worden, wat de kosten en de milieu-impact vermindert. Zeker voor de biljetten van 5 en 10 euro, die vaak van hand tot hand gaan, is dit noodzakelijk.[2]

Beveiliging van de biljetten 

De nieuwe coupures van 100 en 200 euro zijn makkelijker te gebruiken. Ze zijn namelijk smaller dan hun voorgangers. De biljetten zijn nog steeds langer dan die van 50 euro, maar zullen nu wel dezelfde breedte hebben.

 

De Europa-serie toont enkele nieuwe echtheidskenmerken.

signes securite 100 euro ill 1 - v2

  1. Er is reliëfdruk voelbaar aan de zijkanten van het biljet, op het grote waardecijfer en op het hoofdpatroon.
  2. Tegen het licht zien we het watermerk met een portret van prinses Europa
  3. Wanneer we het biljet kantelen zal het smaragdgroene cijfer in de linkerbenedenhoek een lichteffect tonen dat op en neer beweegt.
  4. Het portrethologram (a), de zilveren band met regenboogkleuren, blijft aanwezig op alle nieuwe coupures. Op de biljetten van 20 euro of groter zien we prinses Europa weer tevoorschijn komen in het portretvenster (b).

De nieuwe biljetten van 100 en 200 euro bevatten ook enkele nieuwe beveiligingen.

signes securite 100 euros ill 2 NL

  1. In het smaragdgroene cijfer zijn kleine eurosymbooltjes (€) zichtbaar.
  2. De biljetten zijn voorzien van een satelliethologram. Door het biljet te kantelen zullen twee eurosymbolen rond het waardecijfer draaien.

Circulatie van biljetten

Zolang de voorraad strekt zal de eerste serie eurobankbiljetten gelijktijdig worden uitgegeven met de “Europa-serie”. De eerste serie zal dan geleidelijk aan uit circulatie worden gehaald. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken; deze bankbiljetten behouden hun waarde. Zij kunnen zonder tijdslimiet worden ingewisseld aan de loketten van de centrale banken van het Eurosysteem.

De datum waarop de eerste serie eurobankbiljetten zal worden geschrapt als wettig betaalmiddel zal ruim van tevoren worden aangekondigd.[3]

Biljetten van 100 en 200 euro worden nog steeds veelvuldig gebruikt, als betaalmiddel en beleggingsmiddel. Hoewel het gebruik afneemt, blijven bankbiljetten een belangrijk betaalmiddel. Er zijn momenteel ongeveer 22 miljard bankbiljetten in omloop, voor een totale waarde van 1200 miljard euro.

 

Zin om de nieuwe biljetten van dichtbij te bestuderen? Bezoek dan de website van de ECB:

[1] Naar de naam van de Fenicische prinses uit de Griekse mythologie.

[2] https://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/europa/html/index.nl.html, geraadpleegd op 17 mei 2019.

[3] Ibid.