Hiep hiep hoera! Het nieuwe museum bestaat één jaar!  Share

Het nieuwe NBBmuseum viert zijn eerste verjaardag. Na een weekje proefdraaien, was het eindelijk zover: op 15 januari 2018 werd het museum officieel heropend in het volledig gerenoveerde gebouw van de vroegere bank ‘Union du Crédit de Bruxelles’ aan de Warmoesberg 57. Deze verjaardag is de gelegenheid bij uitstek om even terug te blikken op het voorbije jaar. Enkele sfeerbeelden.

Het was gouverneur Jan Smets die het nieuwe NBBmuseum op 15 januari 2018 voorstelde aan de pers en de genodigden, maar ook aan de eerste jonge bezoekers. In zijn openingstoespraak benadrukte hij dat de Nationale Bank dicht bij de samenleving wil staan. “We zijn ons ervan bewust dat onze zeer gevarieerde en snel wijzigende bankactiviteiten lang niet altijd bekend zijn bij de bevolking. Het nieuwe museum legt zeer goed uit welke belangrijke rol de Bank in die samenleving in het algemeen en in onze economie in het bijzonder speelt”, aldus de gouverneur.

Hip1

En de doorlopende mix van economie en geschiedenis in het museum sloeg aan. Welgeteld 26 021 mensen kwamen in 2018 een kijkje nemen. De meesten maakten er een uitstap van en kwamen in groep. Ze volgden een rondleiding door een van de museumgidsen en aan de soms geanimeerde discussies en occasionele lachsalvo’s te oordelen, zijn deze rondleidingen allesbehalve een saaie bedoening.

Hip2

Het nieuwe museumconcept lokte ook de individuele bezoeker. Dankzij het uitgekiende systeem van audiovisuele en interactieve bezoekersgidsen met koptelefoon, kan iedereen op eigen tempo een parcours naar keuze afleggen. Hierbij heeft hij of zij de keuze tussen vier talen: Nederlands, Frans, Engels of Duits. Een schot in de roos, zo blijkt onder meer uit de commentaren in het gastenboek.

Hip3

Het museum nam ook graag deel aan grote publieksevenementen zoals de Nacht en de Nocturnes van de Brusselse musea, het Kunstenfestivaldesarts, de nationale feestdag en de autoloze zondag. En ja, de sfeer zat telkens duidelijk goed!

Hip4

Tijdens de schoolvakanties zijn kinderen koning in het museum. Tal van families slaagden erin de schattenjacht tot een goed einde te brengen. De opdrachten die ze hiervoor moesten vervullen, waren nochtans soms best moeilijk. Maar zoals het hoort, zetten ze niet alleen de kinderen, maar ook de (groot)ouders aan het werk …

Hip5

En wat brengt 2019? Het museum gaat verder op de ingeslagen weg en brengt ook in het nieuwe jaar een uitgebreid aanbod van interessante en leuke activiteiten voor het grote publiek in het algemeen en voor het onderwijs in het bijzonder. Noteer nu alvast de nacht van 23 februari, want dan slaat de Museum Night Fever weer toe in het NBBmuseum.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *