Maak kennis met medailleur Armand Bonnetain  Share

Vanaf 11 september loopt in Jambes een tijdelijke expositie over beeldhouwer en medailleur Armand Bonnetain. In deze tentoonstelling die georganiseerd wordt door het Centre d’Archéologie, d’Art et d’Histoire de Jambes en de Société archéologique de Namur, maak je kennis met het leven en het werk van deze opmerkelijke kunstenaar.

Armand Bonnetain droeg de Franse nationaliteit, maar is geboren in Brussel in 1883. Hij overleed in Ukkel in 1973. Hij was een beeldhouwer en bovenal een medailleur met een zeer groot talent. Zijn werk bevat naar schatting meer dan 300 penningen! Zijn interesse voor de gietkunst, de technieken uit de Oudheid en de esthetiek van de Renaissance, leverden hem de titel van Pisanello van de 20ste eeuw op. Naast penningen heeft hij ook een reeks Belgische munten ontworpen.

In de permanente tentoonstelling van het nieuwe museum van de Nationale Bank liggen de Belgische franken te kijk die Bonnetain gegraveerd heeft. Deze munten dateren van na de Eerste Wereldoorlog en tonen een vrouw (de allegorie van België) die haar wonden verbindt.

2 BEF_1923_recto2 BEF_1923_verso

Het NBBmuseum bezit ook meerdere penningen van deze begaafde kunstenaar. De medaille met het dubbelportret van Edith Cavell en Marie Depage, twee moedige vrouwen uit de Eerste Wereldoorlog, is hiervan een mooi voorbeeld.

Medaille_1916_rectoMedaille_1916_verso

Benieuwd om ook de andere penningen van het museum te ontdekken en te bewonderen? Binnenkort kun je de volledige collectie online raadplegen en bewonderen. Hou de museumwebsite in de gaten!

De tentoonstelling ‘Armand Bonnetain. Un artiste artisan’ is gratis toegankelijk en opent haar deuren van 11/09 tot 16/12 in de Tour d’Anhaive, Place Jean de Flandre 1 te 5100 Jambes, dinsdag tot vrijdag van 13u30 tot 17u30 en in het weekend van 14u tot 18u.

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *