Het nieuwe biljet van 50 euro is eindelijk beschikbaar!  Share

Na de biljetten van 5, 10 en 20 euro van de nieuwe serie is het de beurt aan het 50 eurobiljet om zijn weg naar onze portefeuilles te vinden. Het is sinds 4 april 2017 in omloop en zet het proces voort om de Europese bankbiljetten nog veiliger en sterker te maken. Voortaan zijn de vier meest gebruikte biljetten vernieuwd en kunnen meer dan 338 miljoen gebruikers nog meer vertrouwen stellen in het papiergeld. De biljetten van 50 euro vertegenwoordigen maar liefst 45% van het totale aantal bankbiljetten dat in omloop is.

New50

Het ontwerp van het nieuwe 50 eurobiljet werd net als voor de vorige biljetten door de Berlijner Reinhold Gerstetter herwerkt. Het biljet behoudt wel het initiële thema “tijdperken en stijlen van Europa”, maar het grafische, de kleuren en de veiligheidskenmerken werden veranderd. De biljetten van beide series, de 2002 en de Europaserie, zijn wettelijk betaalmiddel in de 19 landen van de Eurozone.

Tot de nieuwe veiligheidskenmerken behoort het portretraampje, dat reeds gebruikt werd in het 20 eurobiljet, dat in november 2015 werd geïntroduceerd. Aan de bovenzijde van het hologram verschijnt door het lichtspel het portret van de mythologische prinses Europa in het transparante raampje, zowel aan de voor- als de keerzijde van het biljet. Hetzelfde portret komt ook voor in het watermerk. Het venster met gotische spitsboog op de coupure van 20 euro wordt vervangen door een typische rondboog uit de Renaissance. Het portretraampje betekent een belangrijke technologische vooruitgang in de productie van bankbiljetten, omdat het vervalsen van biljetten een stuk moeilijker wordt.

Aarzel niet om het nieuwe biljet van 50 euro te komen ontdekken in het museum. We verwelkomen u graag en leren u met plezier hoe u de echtheid van het nieuwe biljet kan nagaan dankzij de ‘voel-kijk-en-kantel’-method.

Kom meer te weten op: