- Museum of the National Bank of Belgium - https://www.nbbmuseum.be/nl -

Spelen maar! Nieuwe medailles voor de Olympische Spelen in Rio

2488! Het is het aantal medailles, die de atleten – alle disciplines in acht genomen – kunnen winnen tijdens de Olympische Spelen in Rio. De medailles, zoals gewoonlijk gemaakt van goud, zilver en brons, zijn de meest ecologisch geproduceerde medailles in de geschiedenis van de Spelen.

 

Op uw plaatsen, klaar, start! Op vrijdag 5 augustus 2016 zijn alle blikken gericht op Brazilië: de Olympische Spelen van Rio de Janeiro gaan er van start. Gedurende 16 dagen doen 10 500 atleten van over de hele wereld er alles aan om een medaille in de wacht te slepen. En voor de eerste keer zijn de medailles deels vervaardigd van gerecycleerde materialen met respect voor het milieu. De gouden medailles zijn stuk voor stuk geproduceerd zonder kwik. De zilveren medailles zijn gemaakt van gerecycleerd ruw zilver afkomstig van X-ray platen, spiegel- en lasafval, en hebben een zuiverheid van 92,5%. Tot slot bestaat het bronzen eremetaal voor 40% uit afval van muntslag. Zelfs de medaillelinten zijn voor 50% samengesteld uit gerecycleerd PET-plastiek. De nieuwigheid geldt ook voor de medailles van de Paralympische Spelen, waarin voor het eerst kleine stalen knikkertjes verwerkt zijn die een verschillend geluid maken, afhankelijk van het metaal van de medaille. Op die manier kunnen ook slechtziende atleten de medailles herkennen.

[1]

Herdenkingsmunt Olympische Spelen, 2016 © ECB

 

Naar aanleiding van de Spelen in Rio heeft België ook een €2-herdenkingsmuntstuk uitgegeven, om de Belgische sporters een hart onder de riem te steken. Het muntstuk, waarvan 375 000 exemplaren geslagen zijn, toont de vijf ringen van de Olympische Spelen en een gestileerde atleet die de Belgische overwinningsvlag draagt. Laten we hopen dat het hen geluk brengt en dat de Belgische delegatie met valiezen terugkeert, die vol zitten met duurzame Olympische medailles.

Bronnen
Coinsweekly [2], France TV info [3].