Het nieuwe biljet van 20 euro in het museum  Share

Het is zover, de recente reeks eurobiljetten breidt uit met een nieuw 20 eurobiljet. Sinds 25 november 2015, de dag waarop het biljet in omloop gebracht werd, siert het briefje een nieuwe vitrine in het Tijdelijk Museum van de Nationale Bank van België.

In 2012 nam de Europese Centrale Bank de beslissing om een nieuwe serie biljetten uit te geven met als doel de euro beter te beveiligen. Hoewel men opnieuw gekozen heeft voor het klassieke ontwerp, namelijk de evolutie van verschillende bouwstijlen binnen de architectuurgeschiedenis, heeft de onafhankelijke Berlijnse graficus, Reinhold Gerstetter, het ontwerp nieuw leven ingeblazen. Dit is nodig om de laatste veiligheidskenmerken te kunnen integreren in de biljetten. Een nieuwe serie laat ook toe het aantal lidstaten van de eurozone aan te passen, die in 2002 slechts 12 landen telde, maar vandaag reeds 19 landen omvat. Daarom toont de kaart van Europa op de versozijde van elk briefje nu ook de eilanden Cyprus en Malta. Het in omloop brengen van de biljetten gebeurt geleidelijk aan. Na de invoering van het biljet van 5 euro op 2 mei 2013 en 10 euro op 23 september 2014, is het nu de beurt aan het biljet van 20 euro om in onze portefeuilles te belanden.

Wat het ontwerp en de veiligheidskenmerken betreft, blijft het nieuwe biljet in de lijn van de Europareeks. Slechts een veiligheidskenmerk werd eraan toegevoegd, namelijk het portretraampje. Ter hoogte van het hologram is het portretraampje doorzichtig. Wanneer men het raampje tegen het licht houdt, verschijnt het portret van de mythologische figuur Europa op beide zijden van het biljet. Tot vandaag werden meer dan 4,3 miljard biljetten van 20 euro gedrukt door 8 verschillende drukkerijen. Op die manier wil men de gelijktijdige introductie van het nieuwe biljet in de hele eurozone verzekeren. De oude biljetten blijven, net zoals 5 en 10 euro, geldig voor een onbepaalde periode en zullen geleidelijk aan verdwijnen.

Naar aanleiding van deze gebeurtenis organiseert de Europese Centrale Bank vandaag een online wedstrijd voor kinderen van 9 tot 12 jaar: ‘Euro Run’. De 100 beste spelers kunnen een biljet van 20 euro winnen, omlijst door een glazen kader met gravures. Aarzel niet om een bezoek te brengen aan het museum en het nieuwe biljet te ontdekken.

Willen jullie meer te weten komen: