- Museum of the National Bank of Belgium - https://www.nbbmuseum.be/nl -

Seminarie 2015: Wat doen centrale banken eigenlijk?

rouages-large [1]

8ste seminarie van de Nationale Bank voor leerkrachten economie uit het secundair onderwijs

Brussel – woensdag 21 oktober 2015 – 12.45-17.00 uur

De financiële crisis van 2008 heeft de centrale banken ingrijpend en blijvend veranderd. De centrale banken werden niet alleen verplicht op een andere manier te redeneren en te handelen, maar ze werden ook belast met heel nieuwe verantwoordelijkheden.

Deze crisis met haar economische en zelfs politieke gevolgen, zette de centrale banken in de schijnwerpers zoals nooit tevoren. In het debat over de Economische en Monetaire Unie, haar governance en haar onvolkomenheden werd hun voortbestaan zelfs in vraag gesteld.

Om zich goed te informeren over die veranderende situatie, waarin nogal wat onzekerheid heerst, heeft de burger blijkbaar maar weinig bronnen ter beschikking. Daar wil de Nationale Bank bij haar achtste seminarie voor leerkrachten economie uit het secundair onderwijs wat aan doen.

In de tijdspanne van een namiddag wil ze de leerkrachten een beknopt, coherent overzicht geven van wat een centrale bank nu allemaal doet. Vaak is dat niet goed bekend of hangt er een sluier van geheimdoenerij over.

Alle taken worden vanuit een historisch en institutioneel oogpunt toegelicht, zodat iedereen na afloop precies begrijpt hoe het in elkaar zit en een helder antwoord kan geven op de vragen van zijn of haar leerlingen.

Dit seminarie is georganiseerd met steun van de onderwijsinspectie economie en de pedagogische begeleiding, en in samenwerking met de VLEW.

Voor deelnemers die geen tijd hadden om te lunchen zijn er vanaf 12 uur broodjes en koffie voorzien.

Generation €uro Students’ Award

Goed om te weten: voor de leerkrachten die willen deelnemen aan de wedstrijd Generation €uro Students’ Award [2] wordt die ochtend om 10 uur een opleiding georganiseerd. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan op www.nbbmuseum.be [3]> Games

Een uitgebreid pedagogisch dossier wordt ter beschikking gesteld.

Waar ?

Auditorium van de Nationale Bank van België, Warmoesberg 61, 1000 Brussel, op 5 min. van het station Brussel-Centraal (zie plannetje)

Wanneer ?

Woensdag 21 oktober 2015, onthaal om 12u met broodjes en koffie; welkomstwoord om 12.45 uur; einde van de uiteenzettingen om 16u30