Een nieuw boek over de eurobiljetten  Share

First euros

Op 25 november 2015 verwelkomt het eurogebied, na het €5- en €10-biljet, nu ook het €20-biljet van de Europaserie. Een goede gelegenheid om eens stil te staan bij de recente ontstaansgeschiedenis van de eurobiljetten. In The First Euros: the Creation and Issue of the First Euro Banknotes and the Road to the Europa Series, de nieuwste aanwinst in onze museumbibliotheek, beschrijft de Fin Antti Heinonen de totstandkoming van de eerste reeks en de weg naar de tweede reeks aan de hand van eigen ervaringen.

Als directeur van de bankbiljetten bij de Europese Centrale Bank (1998-2008) was hij vanaf het prille begin betrokken bij discussies over het design, de veiligheid, productie en verspreiding van de biljetten. Wat aanvankelijk begon met het zoeken naar compromissen over de grootte en herkenbaarheid van de biljetten, mondde in 2002 uit in de succesvolle lancering van de eurobankbiljetten.

Het ontstaan van de eerste reeks liep niet altijd van een leien dakje. Niet alleen was de lancering van de eerste serie een grote uitdaging op zichzelf, er deden zich soms ook onverwachte problemen voor. Ook aan de totstandkoming van de tweede reeks bankbiljetten besteedt de auteur de nodige aandacht. Wat verandert er precies en waarom? Als bevoorrechte getuige trakteert Heinonen de lezer op veel interessante anekdotes en een blik achter de schermen van dit unieke project in de economische geschiedenis. U leest het allemaal in dit boeiende boek! De publicatie is ook online beschikbaar in het Fins, Duits en Engels.