Nieuwe munt van 2 euro tentoongesteld in het museum  Share

De nieuwste Belgische herdenkingsmunt van 2 euro is gewijd aan de 100ste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het stuk ligt vanaf vandaag te kijk in het Tijdelijk Museum van de Nationale Bank van België.

Het stuk heeft het officiële logo van de herdenking van ‘100 jaar Groote Oorlog’ als beeldenaar. Dit bestaat uit de data 2014-18 waarboven een gestileerde klaproos. Onderaan leest men de Engelse tekst: The Great War Centenary.

De klaproos in reliëf herinnert aan de vele exemparen die op de troosteloze IJzervlakte bloeiden, het slagveld waar duizenden soldaten van verschillende nationaliteiten gesneuveld zijn. Van het jaartal 2014 staat het eerste gedeelte ‘20’ eveneens in reliëf, wat de leesbaarheid van het daarop volgende, symbolische ’14-18’ in de hand werkt.

Zoals op alle andere Belgische herdenkingsmunten van 2 €, wordt het land van uitgifte in de drie talen vermeld: BELGIE-BELGIQUE-BELGIEN. Ook de twaalf sterren van de Europese vlag in de rand ontbreken niet.

Het stuk is op de markt beschikbaar via de gebruikelijke kanalen, waaronder de loketten van de Nationale Bank in Brussel of in haar vestigingen.

Nieuwe munt van 2 euro