Twee teams van Belgische leerlingen zullen in de ECB worden ontvangen door president Mario Draghi  Share

Elf centrale banken van het eurogebied organiseren de wedstrijd Generation €uro Students’ Award voor teams van leerlingen uit de laatste twee jaar van het secundair onderwijs. Vanwege de specifieke kenmerken van ons onderwijs organiseert de Nationale Bank in België een wedstrijd voor Vlaamse leerlingen en een voor hun Waalse collega’s. De twee finales vonden plaats in de week vóór de paasvakantie. Half april vliegen de twee winnende teams naar Frankfurt waar ze de laureaten uit de andere landen zullen ontmoeten en waar president Mario Draghi van de ECB hen persoonlijk zal ontvangen. De Vlaamse winnaars zijn afkomstig van het Sint-Jozefscollege Herentals, en de laureaten uit de fédération Wallonie – Bruxelles komen uit het Athénée royal d’Izel (provincie Luxemburg).

De wedstrijd is in drie ronden verlopen. In november van vorig jaar waagden de teams zich aan de onlinequiz op de website van de wedstrijd: 30 vragen over de ECB, de eenheidsmunt en het monetair beleid, geloot uit 100 vragen en onderverdeeld in drie moeilijkheidsgraden. Daar namen in totaal 107 Belgische teams aan deel. Daarmee was ons land het actiefst na Spanje en Slowakije en telde het meer deelnemers dan Duitsland.

De 20 beste Vlaamse en 20 beste Waalse teams mochten vervolgens naar de tweede ronde. Daarin moest elk team een monetairbeleidsbeslissing voorstellen en beargumenteren, in een tekst van ten minste 2 000 woorden. Dat was een bijzonder grote uitdaging, als men weet hoeveel gegevens daarvoor moeten worden verzameld en geïnterpreteerd, een taak die de Raad van Bestuur van de ECB elke maand moet uitvoeren voor zijn monetairbeleidsbeslissing. Slechts tien Vlaamse en elf Franstalige teams volbrachten die opdracht volledig. Daarvan werden per taalgroep vijf teams geselecteerd voor de finale, die in de Nationale Bank werd gehouden. Gouverneur Coene stond erop de winnaars hun prijzen in hoogsteigen persoon te overhandigen. Waaronder dus een reis naar de Europese Centrale Bank.

Het is het tweede jaar dat de Nationale Bank deze wedstrijd in ons land organiseert. Dat is overigens niet de enige band die onze centrale bank onderhoudt met het onderwijs. Ons museum krijgt regelmatig scholen op bezoek en elk jaar verwelkomt de NBB ook bijna 500 leerkrachten economie op de studiedagen die ze voor hen organiseert.

Meer informatie is te verkrijgen via het e-mailadres generationeuro@nbb.be