Het Huis van de Economie en het Geldwezen van de Banque de France.  Share

In 2011 ging de Banque de France van start met het project ‘Cité de l’ Économie et de la Monnaie’, de voorbereiding van een nieuwe museale ruimte in het Parijse Hôtel Gaillard, één van de vroegere filialen van de Bank en een pareltje van 19de-eeuwse architectuur. De bezoekers zullen er zich vanaf de zomer van 2015 kunnen verdiepen in alle aspecten van de economie en het geldwezen. In afwachting van de opening, kreeg het project reeds vorm in een zeer interessante website: www.citedeleconomie.fr.

Met dit initiatief mikt de Banque de France op het grote publiek, maar vooral op de jongeren. Leerkrachten vinden op de website heel wat pedagogische hulpmiddelen en didactisch materiaal terug die ze in de klas of bij hun lesvoorbereidingen kunnen gebruiken.

Zo is er bijvoorbeeld de interactieve, rijkelijk geïllustreerde tijdslijn die een overzicht van niet minder dan 10.000 jaar economie en geldwezen biedt. Van de prehistorie tot 2010 defileren alle economische en financiële sleutelmomenten erop voorbij.

Ook beslist een aanrader is de rubriek ‘Statistieken zonder moeite’ die je op het spoor zet van allerhande sites, animaties, video’s en andere visuele voorstellingen van statistieken. Voortaan hoef je geen rekenwonder meer te zijn om ze te begrijpen en bijvoorbeeld de vergelijking te maken tussen de verschillende landen van de wereld (op het gebied van hun bevolking, inkomen, welzijn, technologie enz.). Je kunt er onder meer de beroemde video van de Zweedse professor Hans Rosling bekijken waarin hij in amper 4 minuten de economische evolutie vergelijkt die 200 landen in de laatste 200 jaar hebben doorgemaakt (http://www.citedeleconomie.fr/Comparer-les-pays-facilement).

Maar geld is ook een cultureel fenomeen. De rubriek ‘Bibliografieën’ geeft je bruikbare tips over boeken (met veel aandacht voor de jeugdliteratuur), toneelstukken of stripverhalen over economische onderwerpen of geldkwesties.

En vergeet vooral ook niet de rubrieken ‘Spelletjes’ en ‘Video’s’ aan te klikken, want ook daar ontdek je een schat van informatie over geld, de euro en de economie.

Het huis van de Economie

Het winnende ontwerp voor het Huis van de Economie en het Geldwezen.