- Museum of the National Bank of Belgium - https://www.nbbmuseum.be/nl -

De Koningin Elisabethwedstrijd weerklinkt in onze portemonnee

Om de 75ste verjaardag van de Koningin Elisabethwedstrijd te vieren, brengt de Koninklijke Munt van België een nieuw muntstuk van twee euro uit. Het ligt vanaf vandaag te kijk in het Museum van de Nationale Bank van België.

De muziekcompetitie, die een internationale faam geniet, werd opgericht in 1937 door Koningin Elisabeth van België.

De vorstin, zelf een violiste, wilde met het concours jonge artiesten (jonger dan 30) de kans geven om bekendheid te verwerven. Daarbovenop worden de laureaten (musici, componisten, …) van de Koningin Elisabethwedstrijd van België (CMIREB) beloond met onder andere een geldprijs.

De wedstrijd van dit jaar was gewijd aan de viool en werd gewonnen door de Russische violist Andrey Baranov (http://www.cmireb.be [1]).

Dit nieuwe muntstuk, geslagen in een oplage van vijf miljoen exemplaren, draagt het portret van Koningin Elisabeth, het wedstrijdlogo en het opschrift ‘QUEEN ELISABETH COMPETITION 1937-2012’.

Dit is de tweede herdenkingsmunt die werd uitgebracht in België in 2012. De eerste munt werd eerder dit jaar geslagen in de zeventien landen van de eurozone om het tienjarig bestaan van de euromunten en -biljetten.

[2]