Victor Hugo te gast in het Museum van de NBB  Share

Wist u dat Victor Hugo meer dan 500 dagen in Brussel heeft doorgebracht? Ter gelegenheid van de 150e verjaardag van “Les Misérables”, plaatst de stad Brussel het hele jaar door de gevierde schrijver in de kijker. Het Museum van de Nationale Bank van België mocht hier absoluut niet ontbreken, want Victor Hugo was één van de eerste en belangrijkste aandeelhouders van de Bank in de 19e eeuw.

Om de link tussen Victor Hugo en de Nationale Bank te herdenken, wijdt het Museum van 8 maart t/m 31 oktober 2012 een kleine expositie aan de Franse auteur in de historische Zaal van de Algemene Vergadering van aandeelhouders, vandaag zaal 3 van het museum. Verschillende originele stukken belichten de contacten van Victor Hugo met de Nationale Bank en zijn verblijf in Brussel.

Bezoekers maken kennis met Victor Hugo’s aandelenportefeuille, maar komen ook te weten wat de auteur dacht van de bouwstijl van Hendrik Beyaert, de architect van de oudste gebouwen van de  Nationale Bank in de Wildewoudstraat. Tenslotte kunt u er ook kennismaken met de voornaamste muntstukken van de Latijnse muntunie (1862-1927). Dit was een monetaire conventie tussen Frankrijk, België, Zwitserland en Italië (later vervoegd door Griekenland). Victor Hugo bleek immers al in 1851 een fervent voorstander te zijn van een soort ‘Verenigde Staten van Europa’. Men kan dus wel stellen dat hij op zijn tijd vooruit liep.

Voor meer informatie over de feestelijkheden rond Victor Hugo in Brussel kan u terecht op de site  www.lesmiserables150.be.