Nieuwe munt van 2 euro tentoongesteld in het Museum  Share

Reeds tien jaar worden de euromunten en -biljetten als betaalmiddel gebruikt. Naar aanleiding hiervan is een nieuwe herdenkingsmunt in omloop gebracht. Dit muntstuk kan dan ook niet ontbreken in ons museum.

Sinds 1 januari 2002 betalen de inwoners van de eurozone (oorspronkelijk 12 landen, momenteel staat de teller op 17) met de euro. Voor de nieuwe munt van 2 euro, werd een wedstrijd uitgeschreven om te bepalen welke tekening het nieuwe muntstuk zou mogen sieren. Degene die als winnaar uit de bus kwam, is de Oostenrijkse ontwerper Helmut Andexlinger. Hij tracht in zijn tekening af te beelden welke invloed de euro de voorbije 10 jaar heeft uitgeoefend, en hoe onmisbaar deze is geworden in het dagdagelijks gebruik. Het ontwerp bestaat uit het euroteken, verwerkt in een wereldbol. Daarrond worden diverse domeinen uitgebeeld waarin de gemeenschappelijke munt een belangrijke rol speelt: de mensen, de handel, de industrie en de energiesector.

Dit muntstuk wordt gezamenlijk uitgegeven door de 17 landen van de eurozone ter gelegenheid van deze tiende verjaardag. Het is de derde gezamenlijke uitgave sinds 2002.

Het stuk is op de markt beschikbaar via de gebruikelijke kanalen, waaronder de loketten van de Nationale Bank in Brussel of in haar vestigingen.