Gouverneursportret op reis  Share

Het museum bezit een geschilderd portret van elk van de twintig gouverneurs die ooit aan het hoofd van de Nationale Bank hebben gestaan. Van 17 november 2010 tot 29 januari 2011 kunt u het portret van gouverneur Victor Van Hoegaerden (1891-1905) gaan bewonderen in het Huis der Kunsten te Schaarbeek. Het hangt er te kijk op de tentoonstelling ‘Jacques de Lalaing. Combat de tigres à Schaerbeek/Tijgergevecht in Schaarbeek’.

Gouverneur van Hoegaerden

Centraal in de tentoonstelling staat de ‘Elektriciteitsmast‘ (‘Tijgermast’), het metershoge beeldhouwwerk waaraan Jacques de Lalaing van 1887 tot 1910 heeft gewerkt en dat u vandaag op de hoek van de Paul Deschanel- en de Louis Bertrandlaan in Schaarbeek kunt bewonderen. Het monument werd door het Brusselse Gewest beschermd en wordt straks ook gerestaureerd. Reden genoeg dus om de kunstenaar die dit werk bedacht, voor het voetlicht te brengen.

tijgermast

Jacques de Lalaing (1858-1917) was niet alleen een succesvol beeldhouwer, maar ook een getalenteerd portretschilder. De vooroorlogse, economische en politieke elite liet zich maar al te graag door hem portretteren. Zo ook de zesde gouverneur van de Nationale Bank, Victor Van Hoegaerden, in 1899. In een brief van 10 juni 1899 aan de kunstenaar, prijzen ‘zijn medewerkers van elke dag’ hem voor de zeer rake typering van de gouverneur; het portret lijkt op hem als twee druppels water, maar het zet ook zijn persoonlijkheid en karakter in de verf, zo luidt het vol bewondering. De kunstliefhebber van de 21ste eeuw ontdekt op dit doek de afbeelding van een streng kijkende heer op leeftijd, een man die aan het einde van zijn leven kon terugblikken op een geslaagde carrière van katoenbaron en financier.

Voor wie meer wil weten: