Een nieuw begin voor een historisch gebouw in het hart van Brussel  Share

gebouw van de vroegere Union du crédit de Bruxelles

Het in 1872 opgetrokken gebouw van de vroegere Union du crédit de Bruxelles was al bijna 30 jaar niet meer toegankelijk voor het publiek. Na een bewogen geschiedenis van beschadiging, plundering en brand werd het gebouw uiteindelijk gered en gerestaureerd door de Nationale Bank.

De zeldzaamheid van de bancaire architectuur uit de 19e eeuw draagt bij tot het bijzondere belang van de restauratie van het vroegere gebouw van de Union du crédit te Brussel door de Nationale Bank, onder supervisie van de Commissie monumenten en landschappen.

In 1872 voltooit architect Désiré De Keyser de bouw van deze bank. Het licht valt binnen via twee indrukwekkende glaskoepels, die het gebouw een lichte en gedurfde toets verlenen. Het pand wordt evenwel niet gespaard door de geschiedenis: het ondergaat tijdens zijn bestaan talrijke transformaties, tot het, vanaf medio de jaren 2000, uiterst minutieus en met veel aandacht voor het milieu wordt gerestaureerd.

Voor de decoratie werd vooral inspiratie geput uit de gotiek. De voor die periode typische combinatie van ijzer en glas oogt erg gracieus en draagt bij tot de charme van het pand. De restauratie werd bekroond met de vervaardiging van een monumentaal wandtapijt door Pieter Vermeersch.