Open monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september 2013  Share

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest organiseert dit jaar de 25ste editie van de Open Monumentendagen op 14 en 15 september. Thema dit jaar is “Brussel, m’as-tu vu?”

Openmonumenten2013
Voor de 25ste verjaardag van dit evenement, zet men verschillende locaties in het Brussels Gewest en in de hoofdstad in de kijker waar mensen vroeger konden vieren en zich ontspannen.
Op meer dan 100 plaatsen kun je kijken en ontdekken, tal van activiteiten doen of gewoonweg genieten.

De Nationale Bank opent dit jaar de deuren van het Hotel van de gouverneur voor het publiek: een unieke kans om te sfeer van vroeger op te snuiven in de prachtige ontvangstzalen waar de haute finance van België werd ontvangen in de ambtswoning van de gouverneur.

Het Hotel is een typisch voorbeeld van architectuur van de tweede helft van de 19de eeuw, en getuigt van de virtuositeit en het streven naar perfectionisme van de bouwmeester Hendrik Beyaert.
Samen met een gids ontdek je de pracht en praal van de monumentale trappenhal die leidt naar de weelderige feestzaal en de aanpalende salons.
Niet alleen de gebouwen zijn boeiend, maar ook de verhalen over “up- and downstairs”: het leven van vroeger van zowel de bewoners als hun bedienden geven een beeld van een fascinerend tijdperk.
Of om het te zeggen met de woorden van een artikel uit “Le Courier de Bruxelles” van 1861: bezoek de ruimte waar het parket werd gelegd met stukken van twintig frank en de muren bekleed met briefjes van duizend…(sic).

Ter gelegenheid van Open Monumentendagen opent ook het UCB-gebouw (Warmoesberg 57 te Brussel) zijn deuren tijdens dit weekend.
Niet alleen het mooie gerestaureerde gebouw maar ook een dertigtal kunstwerken uit de collectie van de Nationale Bank zijn hier uitzonderlijk te zien.

Meer info

http://www.openmonumentendagenbrussel.be
http://www.monumentirisnet.be
http://www.brussel.be

Brochure Open Monumentdagen nr. 15
Kaart Centrum nr. 3

Hotel van de gouverneur van de Nationale Bank van België
Wildewoudstraat 10 te 1000 Brussel

Doorlopende rondleidingen in het Hotel van 10 tot 18 uur, laatste toegang om 17.15 uur.
Groepen van maximaal 15 personen.