Terug

De collectie Goederengeld van het Museum van de Nationale Bank van BelgiŽ omvat 322 voorwerpen, van natuurlijke producten zoals zout tot kunstzinnig bewerkte praalbijlen of sieraden.

Over de catalogus

De catalogus omvat 308 items die gemakshalve omschreven worden als "goederengeld". Ze zijn zeer divers, van natuurlijke producten zoals zout tot kunstzinnig bewerkte praalbijlen of sieraden.

Op de vraag of ze ook allemaal gebruikt werden als courant betaalmiddel, zoals wij vandaag munten, biljetten of betaalkaarten gebruiken, is het antwoord neen. Wat al deze voorwerpen wel gemeen hebben, is dat ze waardevol waren of gegeerd omwille van hun status, hun praktisch nut of hun schoonheid. Deze eigenschappen maakten hen bijzonder geschikt als ruil- of betaalmiddel hetzij voor courante betalingen, hetzij bij uitzonderlijke transacties als onderdeel van de bruidsprijs, als bloedgeld, als grafgeld, enz.

Sommige betaalmiddelen werden over een hele lange periode gebruikt, maar door een gebrek aan geschreven bronnen is een datering vaak zeer moeilijk of onmogelijk. Ontbreekt elke informatie over de datering dan biedt het veld "verwervingsjaar" enig houvast.

Wat de naamgeving betreft, is gekozen voor een verdeling in grote categorieŽn, zoals bijvoorbeeld wapengeld, schelpengeld, sieradengeld, ook al was het betaalmiddel niet langer geschikt als wapen of sieraad. Indien de lokale naam gekend is, wordt deze als extra informatie meegegeven.

Ten slotte een woord van dank aan al diegenen die hun kennis en expertise bereidwillig hebben ter beschikking gesteld voor de beschrijving en identificatie van de betaalmiddelen. Speciale dank gaat uit naar de heren Ton Eijkelenkamp van het Tukar Menukar museum te Doetinchem voor zijn hulp bij de identificatie van betaalmiddelen uit OceaniŽ en IndonesiŽ, FranÁois Thierry van de BibliothŤque nationale te Parijs voor de Chinese betaalmiddelen en Julien Volper van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika van Tervuren voor een selectie van Afrikaanse objecten.