Money money money: de Nationale Bank van België van heel dichtbij  Share

Afgelopen 11 mei brachten de leerlingen van de school BIMSEM in Mechelen een bezoek aan het tijdelijk museum. Ziehier het artikel van een van de jonge leerlingen over het bezoek:

ABBA zong het al, Dagobert Duck wist het en ook u weet het: voor geld danst de beer. Op donderdag 11 mei bezocht ik samen met mijn klasgenoten van het zesde jaar economie de bron van al ons geld: de Nationale Bank van België. ’s Middags namen we de trein richting Brussel, waar ons een leerrijke namiddag te wachten stond. Een impressie van deze dag:

Toen we aankwamen in Brussel, moesten we nog een eindje wandelen van het station naar de Nationale Bank. Daar werden we met open armen en metaaldetectoren ontvangen, om te vermijden dat we met onze school de bank zouden beroven.

Na het tonen van de inhoud van onze tassen, kwamen we aan in een grote hal. Aan de linkerkant waren de loketten, die wat deden denken aan de Gringotts Bank uit een van de “Harry Potter”-films. Aan de andere kant stond het tijdelijke museum, dat tijdelijk werd genoemd omwille van de – eveneens tijdelijke – werken aan het gebouw. De Nationale Bank zelf konden we om veiligheidsredenen niet bezoeken, maar dat was niet zo erg, want het museum bood ons veel meer.

Aan het begin van het museum werden we opgesplitst in twee groepen, elk met een gids en een leerkracht. We kwamen tijdens onze rondleiding meer te weten over handel in het verleden, hoe we namaakgeld kunnen herkennen en over de inflatie. Het was leuk om onze kennis uit de lessen toe te passen en op een speelse manier meer te weten te komen over de economische markt. We weten nu van welk materiaal de euro en de dollar gemaakt worden en we zagen zelfs een échte steen van Yap, uiteraard een hoogtepunt in onze economische carrière! Zelden hebben we zoveel waardevolle spullen bij elkaar gezien. Daar zorgde de grote verzameling aan goederengeld, munten, biljetten en penningen voor, die al werd uitgebouwd vanaf 1950, nog voor de oprichting van het museum.

nouveau musée 026 25 avril 2014

Na de rondleiding konden we, technopolisgewijs, geldbriefjes laten drukken met een foto van onszelf erop – geef maar toe, u bent jaloers – om dan moe maar voldaan terug te keren naar Mechelen.

De rondleiding was heel leerrijk en zeker voor herhaling vatbaar voor de volgende jaren, aangezien het de eerste keer was dat we de Nationale Bank met onze school bezochten. Het enige minpunt was dat we geen echt geld mochten drukken, maar we hebben zeker genoten van deze middag.

In 2018 zijn het BIMSEM van Mechelen, en ook alle andere scholen, welkom om het nieuw museum van de Nationale Bank te komen ontdekken op een nieuw adres: Warmoesberg 57, 1000 Brussel.